Mitä on musiikkiterapia?
Musiikkiterapia on terapeuttinen menetelmä, joka käyttää musiikkia ja sen elementtejä parantaakseen hyvinvointia. Musiikkiterapiassa asetetaan aina yksilölliset tavoitteet asiakkaan tarpeiden mukaan.
Kuinka voin varata ajan?
Voit varata ajan ilmaiselle tutustumiskäynnille ottamalla yhteyttä minuun puhelimitse tai sähköpostilla.
Onko musiikkiterapia tehokasta?
Tarvitseeko musiikkiterapiassa soittaa? Tai edes osata soittaa?
Ei. Musiikkiterapiassa ei tarvitse osata soittaa, eikä välttämättä ole edes pakko soittaa, vaikka osaisi, jos ei halua. Esimerkiksi pelkällä musiikin kuuntelulla voidaan toteuttaa aivan sujuvaa musiikkiterapiaa, jos se sopii sinulle paremmin.
Miten musiikkiterapiaa saa Kela-terapiana?
1. Mene lääkärille
Tarvitset lääkärin lähetteen ja 3 kk jatkuneen hoitosuhteen. Tämä tarkoittaa useimmiten sitä, että olet kolmen kuukauden aikana käynyt pari kertaa lääkärillä juttelemassa terapiaan hakeutumisesta, saanut diagnoosin ja saanut psykiatrilta B-lausunnon terapiaa varten. Aloita siitä, että varaat ajan yleislääkärille ja kerrot hänelle, että tarvitset mielestäsi terapiaa.
Tai jos haluat tulla omakustanteisesti terapiaan, ole tällöin vain suoraan yhteydessä terapeuttiin.
2. Hae Kelalta kuntoutuspsykoterapiaa
Kun olet saanut B-lausunnon, haet Kelalta kuntoutuspsykoterapiaa, lomakkeella KU 131. Kela maksaa kuntoutuspsykoterapiaa musiikki-terapiana 16–25-vuotiaille, sitä vanhemmat joutuvat maksamaan musiikkiterapian itse. Nuoremmat taas tulevat sairaanhoitopiirin kautta.
Huomaa myös, että "Kuntoutujan katsotaan kuuluvan nuorten kohderyhmään, jos hän ensimmäisen vuoden terapiajaksoa hakiessaan (hakemuspäivämäärä) on alle 26-vuotias."
Ole samalla yhteydessä terapeuttiin, koska sinun on laitettava Kelan hakemukseen sen terapeutin nimi, joka terapian toteuttaa.
Joissain tapauksissa maksavana tahona voi myös olla esim. sosiaalitoimi, vakuutusyhtiö tai perheneuvola.
3. Aloita terapia
Viimeistään silloin, kun olet saanut Kelalta päätöksen, voit aloittaa terapian. Kannattaa kuitenkin olla yhteydessä terapeuttiin jo ennen kuin olet edes saanut myönteisen päätöksen. Joskus voi olla mahdollista aloittaa jo hiukan ennen päätöksen saapumista. Huomaa myös, että terapian alkuun kuuluu ns. arviointijakso, jossa yhdessä terapeutin kanssa tunnustelette sitä, että lähteekö teidän yhteistyönne sujumaan. Jos koet, että se ei onnistu, voit vaihtaa terapeuttia.